جزوه ژئوفیزیک اکتشافی
[فرمت:PDF | زبان:فارسی | تعداد صفحات:۲۸ | حجم: ۴٫۵ مگابایت]
» نام جزوه: ژئوفیزیک اکتشافی
» نویسنده: –
» ناشر: مدیریت اکتشاف نفت
» سال انتشار: –
» تعداد صفحات: ۲۸ صفحه
» فرمت جزوه: PDF
بطورکلی مبنای ژئوفیزیک اکتشافی برمیگردد به تعریفی که ما از علم ژئوفیزیک انجام میدهیم. اگر بخواهیم تعریفی از ژئوفیزیک ارائه کنیم، ژئوفیزیک در واقع علم شناسایی پارامترهای فیزیکی کره زمین است. در واقع کلیه پارامترهای فیزیکی کره زمین موضوع علم ژئوفیزیک خواهد بود.
این کمیتهای فیزیکی میتوانند در یک تقسیمبندی کلی در ۲ گروه قرار گیرند:
کمیتهای برداری
کمیتهای غیربرداری
کمیتهای برداری: کمیتهایی هستند که در آنها جهت نقش بسیار مهمی دارد مثل سرعت، شتاب، جاذبه و …
کمیتهای غیربرداری: کمیتهایی هستند که خیلی تابع جهت نیستند مثل نیمهعمر
در یک نگاه دیگر ژئوفیزیک به ۲ زیرشاخه تقسیم میشود:
ژئوفیزیک نظری ( مثل تئوری درباره تشکیل لایههای زمین)
ژئوفیزیک عملی یا کاربردی (کاربرد عملی علم ژئوفیزیک است)
یکی از زیرشاخههای ژئوفیزیک عملی، ژئوفیزیک اکتشافی است. کاربرد مهم ژئوفیزیک، اکتشاف مواد معدنی و کانسارها است. در واقع ژئوفیزیک اکتشافی به ۲ صورت در زمینشناسی اقتصادی کاربرد دارد:
کاربرد اول در این است که بطور مستقیم میتواند منجر به اکتشاف یک کانسار گردد (مثل کانسار مگنتیت با روش مغناطیسی قابل اکتشاف).
کاربرد دوم در این است که بعنوان یک ساختار اطلاعاتی در اکتشاف آنومالیها، کانسارها و مواد معدنی دخالت دارد (مثل Gis)
مبنای ژئوفیزیک اکتشافی بر پایه این حقیقت استوار است که وجود هر ماده معدنی در داخل زمین میتواند باعث ایجاد نوعی تفاوت فیزیکی بین آن نقطه با نقاط اطراف شود. بنابراین اگر بتوانیم به طریقی این تفاوت فیزیکی را متوجه شویم، میتواند به صورت غیرمستقیم باعث پی جویی و اکتشاف مواد معدنی یا کانسارها شود.
در اکتشافات ژئوشیمیایی ما دنبال هالهها یا آنومالیهای ژئوشیمیایی هستیم اما در اکتشافات ژئوفیزیکی ما دنبال آنومالیهای ژئوفیزیکی هستیم. هر روشی از روشهای اکتشافات ژئوفیزیکی یک تفاوت را از خود نشان میدهد. بطور کلی ما مبحث اکتشافات ژئوفیزیکی را به ۳ جنبه تقسیم میکنیم:
۱- دورسنجی (Rs)
2- ژئوفیزیک چاههای حفاری (Well logging)
3- ژئوفیزیک سطحی (Surface geophysics)
دورسنجی: شامل روشهایی است که در آن روشها از انرژیهای انعکاس یافته از سنگها رکورد یافت میشود. برای ثبت این انرژیهای انعکاس یافته گیرندههایی وجود دارد که بسیار حساس هستند و میتوانند از جنس امواج مادون قرمز، ماکروویو و … باشد. در واقع در روش Rs این امواج منعکس شده توسط سیستمهای مختلف پردازش میشوند و حاصل این پردازش وجود عکسهای ماهوارهای است.
ژئوفیزیک چاههای حفاری: شامل تمام تکنیکهایی است که به کمک آنها با استفاده از ابزارها و وسایل حساس و قرار دادن آنها داخل چاههای حفاری شده اکتشافی، میتوانیم به خصوصیات فیزیکی مورد نیازمان دسترسی پیدا کنیم. در حقیقت در این روش لاگینگ انجام میشود و این لاگ عبارت است از ثبت و رسم پیوسته و پشت سر هم دادههای حاصل از چاههای اکتشافی.
ژئوفیزیک سطحی: در ژئوفیزیک سطحی روشهای مختلف اکتشافی از جمله: ثقلسنجی، مغناطیسسنجی، ژئوالکتریک، لرزهای، رادیواکتیویته و حرارتسنجی مورد استفاده قرار میگیرد.
با کلیک بر روی خرید آنلاین،به صفحه پرداخت هدایت شده و بعد از پرداخت،فایل را دانلود کنید.
لینک کوتاه :https://entesharati.com/?p=2431